Jak vybrat elektrický kráječ?

Elektrický kráječ vám pomůže i s perfektním krájením sušené šunky

Toužíte po dokonale tenkých plátcích šunky, sýru nebo nadýchaného chleba? To vám snadno splní kuchyňský elektrický kráječ potravin. Nakrájí vám plátky přesné na milimetry, které můžete použít na vaření nebo přípravu vyladěných studených talířů.

  • Jakub, redakce Heureka.cz
  • Doba čtení: 3 min.

Kráječ potravin podle pohonu

Elektrický

Kuchyňský elektrický kráječ potravin patří k libůstkám kuchařů a gurmánů, co si potrpí na precizně nakrájené pochoutky. Ať už si takto připravíte plátky sýra nebo salámu, docílíte lepších výsledků než s obyčejným kuchyňským nožem. Jedná se o multifunkční kráječ. Klasické využití je však především jako elektrický kráječ na chleba, uzeniny a rovněž jako kráječ masa.

U moderních kráječů stačí nastavit tloušťku řezu, zařízení spustit a potravinu pomalu posouvat směrem ke krájecímu kotouči. Je dobré se před výběrem zamyslet nad vhodným umístěním. Některé modely naštěstí myslí na skladování a obsahují odnímatelné části, díky kterým můžete kráječ snadno rozebrat.

Elektrický kráječ dnes dominuje nabídce. Kotouč je poháněný elektrickým motorem, který zajišťuje plynulé a jednoduché krájení.

  • Precizní krájení mnoha druhů potravin

  • Často disponuje momentovým i trvalým provozem

  • Úspora času i energie při krájení

  • Nutnost zapojení do elektřiny

Ruční

Ruční kráječe mají místo motoru klasickou kličku, kterou otáčíte řezný kotouč. Přesnost není tak velká jako u elektrických modelů, ale využijete ho skutečně kdekoliv a nemusíte se spoléhat na elektřinu.

  • Často kompaktnější provedení a jednodušší skladování

  • Vhodný zejména do míst bez elektřiny (chata)

  • Nižší přesnost krájení

Vybavte si kuchyň šikovnými pomocníky. Inspirovat se můžete na naší stránce Vychytávky do kuchyně.

Elektrické kráječe potravin a parametry

Hmotnost

Celokovové modely jsou přirozeně těžší než jednodušší plastové. U nerezových kráječů s klidem očekávejte hmotnost vyšší než 3 kg. Ty jsou však celkově vybaveny lepšími stabilizačními prvky a nehrozí u nich proklouznutí na lince.

Příkon

Příkon indikuje výkonnost a spotřebu přístroje. Obvykle platí, že čím vyšší je, tím efektivněji přístroj pracuje, ale bere i více energie z elektrické sítě. Kráječe jsou jinak celkem nenáročná zařízení, jejich příkon se nejčastěji pohybuje v rozmezí 100–200 W.

Tloušťka řezu

Většina kráječů umožňuje nastavit šíři řezu, abyste si mohli dopřát jak jemné listové plátky, tak silnější kousky. Nejčastěji se setkáte s tloušťkou mezi 15 až 20 mm. Pokud toužíte po tlustých plátcích, profesionální zařízení zvládnou i 30 mm.

Před prvním použitím si pečlivě prostudujte manuál. Dnešní kráječe jsou opatřeny mnoha bezpečnostními prvky, přesto mohou nezkušeným kuchařům přivodit drobná zranění.

Elektrický kráječ - funkce

  • Momentový provoz – kráječ funguje jen při zapnutí tlačítka, ne po celou dobu spuštění
  • Trvalý provoz – kráječ spustíte jednorázově a poté můžete krájet podle potřeby
  • Regulace otáček – umožňuje změnu rychlosti krájení podle zvolené potraviny
  • Tácek na potraviny – přiložený odkladový tácek na nakrájené potraviny
  • Vyměnitelné kotouče – výměna hladkého a ozubeného kotouče podle potřeby a právě krájených potravin
  • Chránič prstů – zabrání kontaktu břitvy s prsty
  • Pogumované nožky – zajišťují stabilitu během krájení
  • Dětská pojistka – zabrání dětem ve spuštění stroje
  • Rozložení – můžete složit jednotlivé části kráječe a usnadnit si skladování
  • Kryt kotouče – zabrání poškození břitvy během skladování

Další výbava do kuchyně

Ruční kuchyňské kráječe

Kráječe ovoce a zeleniny

Struhadla

Kuchyňské mlýnky

Kuchyňské nože

Domácí pekárny

Palačinkovače

Mixéry

Nejčastější otázky

Je používání kráječe bezpečné?

Výroba kuchyňských kráječů v posledních letech značně pokročila a přístroje mají zabudované maximální bezpečnostní prvky, např. chránič prstů, dětské pojistky a kryty kotoučů. Stejně však doporučujeme si před každým použitím přečíst návod a rozhodně přístroj nepoužívat v dosahu malých dětí.

Je lepší hladký nebo ozubený krájecí kotouč?
  • Hladké kotouče – kvůli jemnějšímu povrchu jsou ideální na sýry, šunky, pečivo a zeleninu.
  • Ozubené kotouče – lépe s nimi nařežete tvrdší uzeniny, salámy a maso. Jsou však celkově univerzálnější a poradí si i s jemnějšími potravinami.
Je třeba vyměňovat kotouče?

Jako každé ostří se i krájecí kotouče časem otupí. Pro velkou část modelů ovšem můžete dokoupit náhradní kotouče obou typů. Některé ale přicházejí i s bruskou, kterou můžete zkusit nůž znovu naostřit. Životnost břitvy také prodlužují krytky kotoučů, které jsou mnohdy součástí balení.

Jaký je rozdíl mezi momentovým a trvalým provozem?
  • Momentový provoz – kráječ řeže jen při přidržení tlačítka, po odejmutí se okamžitě vypíná.
  • Trvalý provoz – přístroj zapnete jedním stiskem a vypnete až dalším zmáčknutím. Do té doby běží neomezeně, čímž máte k dispozici obě ruce na přesné odměření řezu.

Další užitečné články

Vychytávky do kuchyně